Gelukkiger met groen: de groene revolutie

groen02

- Wie krijgt er geen goed gevoel van: geurende bloemen, de kleur van struiken en heesters die de zintuigen prikkelen? Uit onderzoek, maar eigenlijk hoef je daar niet voor gestudeerd te hebben, blijkt dat "buiten zijn" heilzaam is voor mensen. Een groene omgeving maakt gelukkig, nodigt uit tot bewegen en stimuleert vaak ook sociale contacten.

Toch kan er een moment komen dat naar buiten gaan niet meer zo vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld als je ouder en hulpbehoevend wordt en in een zorginstelling verblijft. En juist in zorgcentra is de luchtkwaliteit niet altijd optimaal; mede door hoge temperaturen, een minder goed of zelfs slecht werkende ventilatie. Maar ook door het toepassen, vaak uit noodzaak, van schoonmaakmiddelen van een hoog chemisch gehalte. Tel daarbij op de vaak beperkte tijd die er is om met bewoners een frisse neus te halen en te genieten van al dat moois, en de cirkel is rond.

Maar hoe breng je daar verandering in?

Een tendens die steeds vaker toegepast wordt is "buiten naar binnen brengen".

groenZoals bijvoorbeeld een groene wand of verplaatsbare roomdivider met grotendeels onderhoudsarme planten die specifiek zijn uitgekozen op hun luchtzuiverende eigenschappen. En die zijn er, zo blijkt, in overvloed. Deze wanden en roomdividers kunnen op diverse plaatsen in de zorginstelling worden toegepast, zoals de centrale hal en receptie, gezamenlijke woonkamers, dagbestedingsruimten, gangen etc.

Een plek die zeker niet mag worden vergeten is een gesloten afdeling waar bewoners nauwelijks in contact komen met buiten c.q. groen. Dat levert uiteindelijk dus niet alleen een frisser binnenklimaat op voor bewoners en personeel, maar ook een weldadige plek op de afdeling. En dan is het uiteindelijk niet zo erg meer om een binnenmens te zijn.