Woontrends 2019

lifestyle01- Het voorjaar is in aantocht, ramen en deuren kunnen weer open om letterlijk en figuurlijk een frisse wind door het huis te laten waaien. En net zoals in modeland is ook het interieur ieder jaar weer onderhevig aan nieuwe trends: vloeren, verlichting, keukens, badkamers noem maar op.

Traditiegetrouw wordt er ieder jaar door een aantal autoriteiten op kleurgebied "de kleur van het jaar" gekozen. Was dat in 2018 voor Flexa nog Haertwood, een warme grijs-roze tint die meekleurt met de lichtinval, in 2019 valt die eer te beurt aan Spiced Honey. En eerlijk gezegd, dat is niet mijn kleur. Zo blijkt dus maar weer hoe persoonlijk smaak kan zijn. Wat mij wel aanspreekt is het blijven toepassen van ton-sur-ton kleuren. Op die manier breng je diepte en rust in het interieur en kun je met kleine ingrepen je persoonlijke smaak tot uitdrukking brengen.

Ton-sur-ton

De meest opvallende trends voor dit jaar zijn: ronde vormen, rijke stoffen, open kasten en ja, daar is ie: ton-sur-ton. Ook het milieu is en blijft, gelukkig, een sterk aandachtspunt. En dan moeten we niet alleen denken aan materiaalkeuzes die steeds duurzamer worden, maar ook de wijze van produceren. En dan blijkt dat er weer aandacht is voor ambacht en handgemaakte meubels en accessoires. Een positieve wending.

lifestyle03lifestyle02Ronde vormen

Waren we de afgelopen jaren helemaal into geometrische vormen. In 2019 mag het allemaal wat subtieler: rond dus. Ronde tafels, ronde zittingen in stoelen. Maar ook combinaties van rond met de hexagon is een absolute trend. En boeken: ook die mogen gezien worden. Werden ze voorheen vaak steevast opgeborgen in een gesloten kast of weggestopt op kantoor, vanaf nu willen we die boeken juist zien in de woonkamer.
En dan liefst in een mooie open (boeken)kast, wandrek of op wandplanken. En wil je de rust extra bewaren, sorteer ze dan op kleur. Boeken heb je in vele soorten, waaronder de zogenoemde "koffieboeken". Dit zijn vaak ware juweeltjes met prachtige foto's, groot van formaat en exclusieve omslagen. En juist die verdienen een prominente plek in het interieur: om erin te bladeren maar ook als stijl- en decoratieobject. Bijvoorbeeld op een sidetable of coffeetable.

Werk aan de winkel dus! Gelukkig hebben we nog een maand of tien om weer helemaal up to date te geraken.