De invloed van licht op het interieur en onze gezondheid.

200511 cicero zorggroep aan de bleek LR IMG 5688 HDRMet het najaar op komst genieten we momenteel volop van zonnige dagen, consumeren we de nodige vitamine D en dwalen onze gedachten langzaam af naar de tijd die voor ons ligt en we ons weer verplaatsen naar binnen. Als u binnen zit is het fijn om het licht goed te kunnen reguleren. Licht in huis zorgt ervoor dat we goed kunnen functioneren. Of u nu overdag thuis bent of een werkdag hebt.

Licht zorgt voor nieuwe energie en draagt bij aan onze gezondheid. Met daglicht voorzien we ons al een heel eind in onze noden. Maar helaas schijnt de zon niet de hele dag, en bepalen de seizoenen de mate van sterkte van dat daglicht. Kunstverlichting speelt dan ook een essentiële rol op die momenten dat er geen of minder daglicht is. Als we het over kunstverlichting hebben, dan bedoelen we grofweg twee types: centrale, ook wel basisverlichting genoemd, en sfeerverlichting. Maar hoe bepaal je nu welk type, en hoeveel licht noodzakelijk is in uw woning of kantoor om gezond te kunnen leven? Met een goed doordacht lichtplan haalt u het beste uit uw interieur, en dus ook uit uzelf.

Verlichting heeft niet alleen een functionele rol om goed te kunnen lezen, de weg te vinden in het donker maar heeft ook een belangrijke uitwerking op toepassing van kleurgebruik. Dat laatste wordt vaker vergeten en onderschat dan u denkt. Het gebruik van lichte kleuren in uw interieur zorgt ervoor dat licht reflecteert, terwijl donkere kleuren licht juist absorberen. Het is dan ook belangrijk om de functie van de ruimte waar de kleuren en de hoeveelheid licht voor zijn bestemd duidelijk in kaart brengen en zo de behoefte daarop af te stemmen. Maar ook de gebruiker(s) van de ruimte bepalen in grote mate de toepassing van de juiste verlichting. Iemand van 65 jaar bijvoorbeeld heeft 3,5 keer zoveel licht nodig als een jongvolwassene.

dementieMensen met dementie hebben dan weer belang bij een juiste hoeveelheid en regulering van het licht: voldoende daglicht heeft een positief effect op gezondheid, dag- en nachtritme en eventuele somberheid of depressies. De technieken en daarmee ook toepassingen evolueren in een rap tempo. Zo wordt dynamische LED-verlichting veelvuldig geïntegreerd in de huidige lichtplannen waarmee de positieve effecten van daglicht worden gerealiseerd. Zo kan het bijvoorbeeld bijdragen aan een verbeterde productiviteit van werknemers. Ook kan het ingezet worden om het concentratievermogen van kinderen op school te vergroten. Naast biodynamische verlichting die natuurlijk zonlicht zo natuurgetrouw mogelijk nabootst is er ook dynamische sfeerverlichting die gericht is op sfeer en beleving. Wilt u meer weten over deze technieken, neem dan contact op met ons op. Wij denken graag mee over oplossingen waar dynamische verlichting gewenst is.