Keldergeheimen

afb005Ingrediënten: eeuwenoude keldermuren gemetseld van veldbrandsteen, idem gemetselde troggewelven verbonden middels oude stalen lateien, een mergelwand met de nodige ingekerfde boodschappen uit het verleden, een oude eiken mozaïek parketvloer, daglichttoetreding middels twee zogeheten kelder koekoeken.

Opdracht: de wens van onze opdrachtgever was deze kelder van een voormalig schoolgebouw te transformeren tot een multifunctionele recreatieve/ontspanningsruimte t.b.v. de bewoners van de boven gelegen appartementen, waarbij de historie zichtbaar zou blijven.

Een prachtige uitdaging die menige interieurvormgever in de schoot geworpen zou willen krijgen. Ons lachte dit geluk toe. Om recht te doen aan de bestaande bouw, maar ook hedendaags gebruiksgemak te garanderen was ons uitgangspunt om onder meer contrast aan te brengen met de reeds aanwezige rauwe muren van veldbrand en mergel en de afwerking van de nieuwe wanden. Zo staan deze oude elementen in dienst van het nieuwe gebruik. Het ruwe karakter van de ruimte lieten we ook terugkeren in de gekozen inrichting: voormalige café tafels die een krasje op hun ziel hebben, maatwerk steigerhouten banken gecombineerd met loungebanken gemaakt van oude pallets en comfortabele kussens, een vintage statafel met ijzeren onderstel en doorleefd houten blad gecombineerd met twee stoere barkrukken. In het midden van de ruimte een stamtafel afkomstig uit een voormalig kantoorinterieur, opgepimpt met een nieuw blad gemaakt van oude steigerplanken en vintage schoolstoelen als knipoog naar de oude functie van het gebouw.

006Omdat de ruimte onder het maaiveld ligt en daglichttoetreding minimaal is, was een gedegen lichtplan een must. Gekozen werd voor stoere industriële rails met verstelbare spots op strategische plekken opgehangen zodat de gebruikers ook bijvoorbeeld met een laptop over voldoende functioneel licht beschikken. Als sfeerverlichting kozen we voor een oude staande lamp die een hedendaags uiterlijk kreeg door te kiezen voor een flitsende lampenkap van velours met als resultaat een retro-chique sfeer.De oude traditionele mozaïek vloer kreeg een goede opfrisbeurt door grondig te schuren, vervolgens bij te kleuren en te voorzien van een vloerolie zodat deze weer tegen een stootje kan.

Vroeger was het heel gebruikelijk om de kelder of souterrain van een (heren)huis te voorzien van een keukenopstelling. Als knipoog hiernaar en als extra comfort voor de gebruikers werd ook hier een keuken toegevoegd zodat er bijvoorbeeld gemeenschappelijk gekookt kan worden, maar ook voor bijvoorbeeld vrienden en familie.

Conclusie: de renovatie van de voormalige kelders laat zien hoe een functioneel verouderde ruimte getransformeerd kan worden tot een prettige hedendaagse verblijfsomgeving.

Wilt U ook uw kelder inrichten als leefruimte, maar geen idee hoe? Laat u verrassen door de mogelijkheden. Wij zijn U graag van dienst.