Gelukkiger met groen: de groene revolutie

    groen02

    - Wie krijgt er geen goed gevoel van: geurende bloemen, de kleur van struiken en heesters die de zintuigen prikkelen? Uit onderzoek, maar eigenlijk hoef je daar niet voor gestudeerd te hebben, blijkt dat "buiten zijn" heilzaam is voor mensen. Een groene omgeving maakt gelukkig, nodigt uit tot bewegen en stimuleert vaak ook sociale contacten.

    Toch kan er een moment komen dat naar buiten gaan niet meer zo vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld als je ouder en hulpbehoevend wordt en in een zorginstelling verblijft. En juist in zorgcentra is de luchtkwaliteit niet altijd optimaal; mede door hoge temperaturen, een minder goed of zelfs slecht werkende ventilatie. Maar ook door het toepassen, vaak uit noodzaak, van schoonmaakmiddelen van een hoog chemisch gehalte. Tel daarbij op de vaak beperkte tijd die er is om met bewoners een frisse neus te halen en te genieten van al dat moois, en de cirkel is rond.

    Maar hoe breng je daar verandering in?

    Een tendens die steeds vaker toegepast wordt is "buiten naar binnen brengen".

    groenZoals bijvoorbeeld een groene wand of verplaatsbare roomdivider met grotendeels onderhoudsarme planten die specifiek zijn uitgekozen op hun luchtzuiverende eigenschappen. En die zijn er, zo blijkt, in overvloed. Deze wanden en roomdividers kunnen op diverse plaatsen in de zorginstelling worden toegepast, zoals de centrale hal en receptie, gezamenlijke woonkamers, dagbestedingsruimten, gangen etc.

    Een plek die zeker niet mag worden vergeten is een gesloten afdeling waar bewoners nauwelijks in contact komen met buiten c.q. groen. Dat levert uiteindelijk dus niet alleen een frisser binnenklimaat op voor bewoners en personeel, maar ook een weldadige plek op de afdeling. En dan is het uiteindelijk niet zo erg meer om een binnenmens te zijn.

    LOGO g2018LifeStyle blog

     

    • Geborgenheid

      Geborgenheid

      Sinds het Coronavirus de wereld op zijn kop heeft gezet, speelt ons leven zich voornamelijk thuis af. Hoe vorm je je thuis om tot een prettige plek voor jezelf en degenen waarmee je samenwoont? Eén ding is zeker: door Corona is er een toenemende mate van aandacht voor wonen. In al haar facetten. Zaten mensen voorheen weleens aan de keukentafel met hun laptop om even snel iets weg te werken, de afgezonderde werkplek heeft een vlucht genomen. Logisch, een afgezonderde werkkamer brengt rust. Zeker wanneer een huishouden uit meerdere mensen bestaat, wordt dat eigen stekje een veilige haven.
    • Gelukkiger met groen: de groene revolutie

      Gelukkiger met groen: de groene revolutie

      Wie krijgt er geen goed gevoel van: geurende bloemen, de kleur van struiken en heesters die de zintuigen prikkelen? Uit onderzoek, maar eigenlijk hoef je daar niet voor gestudeerd te hebben, blijkt dat "buiten zijn" heilzaam is voor mensen. Een groene omgeving maakt gelukkig, nodigt uit tot bewegen en stimuleert vaak ook sociale contacten.
    • De invloed van licht op het interieur en onze gezondheid

      De invloed van licht op het interieur en onze gezondheid

      Met het najaar op komst genieten we momenteel volop van zonnige dagen, consumeren we de nodige vitamine D en dwalen onze gedachten langzaam af naar de tijd die voor ons ligt en we ons weer verplaatsen naar binnen. Als u binnen zit is het fijn om het licht goed te kunnen reguleren. Licht in huis zorgt ervoor dat we goed kunnen functioneren. Of u nu overdag thuis bent of een werkdag hebt.
    • Sweet dreams...

      Sweet dreams...

      We brengen er heel wat uurtjes door, al dan niet slapend. De slaapkamer is een ruimte waar we tot rust willen komen, maar dat is geen reden om het maar een saaie, sfeerloze ruimte te laten. Een stijl die veel mensen aanspreekt is het ultieme hotelgevoel. Maar hoe creëer je dat gevoel?